Як спекти хліб без глютену — кращі рецепти

  • 31 січня 2021 08:02:41
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 90338
  • 0
 хліб без глютену — кращі рецептиІз безглютенового раціону у першу чергу виключається пшениця — це означає, що всі стандартні хлібобулочні вироби потрапляють під заборону. Звичайно можна купити готовий безглютеновий продукт, але є ті, що полюбляють ласувати свіжоспеченим, теплим хлібом. Отже, як приготувати безглютеновий хліб, щоб у результаті не отримати засохлу цеглину?

У цій статті ви знайдете кращі рецепти безглютенового хліба:
  • Хліб без глютену та дріжджів;
  • Хліб без глютену у духовці;
  • Хліб без глютену у хлібопічці;
  • Хліб з готової суміші без глютену.

Рецепти хліба без глютену

Непереносимість глютену — не привід відмовлятися від свіжоспеченого хліба. Щоб приготувати хліб без глютену вдома, необхідно дотримуватися 2 простих правил:
  1. Обирати безпечні інгредієнти з позначкою «Gluten free»;
  2. Використовувати перевірені рецепти безглютенового хліба.

Безглютеновий хліб у духовці

Готовий безглютеновий хліб можна замовляти, проте його також легко випікати у звичайній духовці.

Гречаний хліб

Інгредієнти:
  • Борошно Bezgluten гречане — 250г;
  • Борошно Bezgluten кукурудзяне — 150г;
  • Борошно Bezgluten рисове — 100г;
  • Насіння льону — 2 ст.л.;
  • Насіння гарбуза — пів склянки;
  • Сіль — 1 ст.л.;
  • Цукор     — 1 ст.л.;
  • Дріжджі Dr. Oetker сухі — 7г;
  • Вода — 500мл.
Приготування:
  1. Просіяти борошно за допомогою сита і змішати з рештою сухих інгредієнтів;
  2. Помішуючи влити воду, щоб не було грудочок;
  3. Готове тісто поставити у тепло і залишити на 30-40 хвилин до збільшення об'єму;
  4. Форму змастити вершковим маслом та застелити папером для випікання. Рецепт розрахований на форму 30*10см;
  5. Відправити тісто до підготовленої форми й залишити у теплі ще на пів години;
  6. Випікати 50 хвилин у попередньо нагрітій духовці до 220°C;
  7. Дістати готовий хлібець із     форми та відправити до духової шафи ще на 10 хвилин.
  8. Кукурудзяний хліб з прованськими травами та паприкою
Інгредієнти:
  • Борошно Bezgluten кукурудзяне — 350г;
  • Крохмаль кукурудзяний — 150г;
  • Насіння льону або соняшника — пів склянки;
  • Цукор — 2 ст.л.;
  • Сіль — 1 ч.л.;
  • Молоко — 600мл;
  • Прованські трави — 1 ст.л.;
  • Паприка Bezgluten солодка     мелена — 1 ст.л.;
  • Дріжджі сухі — 2 ч.л.
Приготування:
  1. Злегка підігріти молоко, змішати з цукром та дріжджами;
  2. Додайте продукти, що залишилися та замісіть туге тісто;
  3. Щоб тісто піднялося залиште його у теплому місці;
  4. Через 45 хвилин замісіть тісто й залиште ще на пів години;
  5. Деко застеліть папером для випікання і відправте на нього тісто сформоване у формі кулі;
  6. У попередньо розігрітій духовці до 220°C випікайте 1 годину.

Безглютеновий хліб у хлібопічці

Багато виробників додали до функціонала хлібопічок режим «Випічка без глютену», якщо у вас його немає — не турбуйтеся, сміливо обирайте режим «Кекс».

Рисовий хліб

Інгредієнти:
  • Борошно Bezgluten рисове — 200г;
  • Крохмаль картопляний — 200г;
  • Яйце куряче — 1 шт;    
  • Рослинна олія — 2 ст.л.;
  • Яблучний оцет — 1 ст.л.;
  • Цукор — 2 ч.л.;
  • Сіль — 1 ч.л.;
  • Дріжджі — 1½ ст.л.;
  • Вода — 1 склянка.
Приготування:
  1. Відправляємо до контейнера для випічки всі продукти зі списку, спочатку рідкі, опісля сухі;
  2. Якщо у вашої хлібопічки є режим «Випічка без глютену», вам залишиться тільки дочекатися готового результату;
  3. Якщо потрібної програми немає, обираємо режим «Кекс» й залишаємо замішуватися тісто 15 хвилин;
  4. Вимикаємо та залишаємо тісто підходити 1 годину;
  5. Після запускаємо режим «Випічка / випікання» на 1 годину.

Хліб без глютену та дріжджів

Спекти смачний безглютеновий хліб за допомогою дріжджів — нескладне завдання. Проте, як спекти хліб без глютену, якщо дріжджі також під забороною або їх просто немає під рукою? Зараз розповімо.
Інгредієнти:
  • Борошно Bezgluten гречане — 150г;
  • Борошно Bezgluten рисове — 150г;
  • Крохмаль кукурудзяний — 150г;
  • Яйце куряче — 1 шт;
  • Сіль — ½ ч.л.;
  • Цукор    — 1 ст.л.;
  • Рослинна олія (можна використовувати кукурудзяну або оливкову) — 2 ст.л.;
  • Вода — 400мл;
  • Насіння льону — 2 ст.л.
Приготування:
  1. Змішуємо у мисці просіяне борошно, крохмаль, сіль та цукор;
  2. Окремо змішати олію з яйцем;
  3. У суху суміш влити воду й перемішати, додати яєчну суміш та замісити тісто. Якщо маса залишається крихкою, додайте ще води;
  4. З тіста формуємо булочки, косички, або батон. Викладаємо на змащене олією деко;
  5. Посипаємо насінням льону або кунжутом. Можна попередньо змастити збитим яйцем, так хліб буде більш рум'яним;
  6. Випікати хліб без глютену та дріжджів у духовці розігрітій до 180°C — 50 хвилин.

Хліб із готової суміші без глютену

Суміш для хліба без глютену — гарантія гарного результату з першого разу. Приготування хліба із готової суміші, не вимагає особливих навичок у кулінарному мистецтві та витрат за часом.

У магазині «Bezglutex» ви знайдете суміші:
  • Для випічки рисового хліба;
  • Для випічки білого, темного та чорного хліба;     
  • Для випічки тостового хліба;
  • Для хлібопічки;
  • Мультизернову;
  • Універсальну (підійде не тільки для хліба, а й для іншої випічки).
Залишайтеся здоровими без урізання звичного раціону!