Із безглютенового раціону у першу чергу виключається пшениця — це означає, що всі стандартні хлібобулочні вироби потрапляють під заборону. Звичайно можна купити готовий безглютеновий продукт, але є ті, що полюбляють ласувати свіжоспеченим, теплим хлібом. Отже, як приготувати безглютеновий хліб, щоб у результаті не отримати засохлу цеглину?
У цій статті ви знайдете кращі рецепти безглютенового хліба:
Хліб без глютену та дріжджів;
Хліб без глютену у духовці;
Хліб без глютену у хлібопічці;
Хліб з готової суміші без глютену.
Рецепти хліба без глютену
Непереносимість глютену — не привід відмовлятися від свіжоспеченого хліба. Щоб приготувати хліб без глютену вдома, необхідно дотримуватися 2 простих правил:
Обирати безпечні інгредієнти з позначкою «Gluten free»;
Використовувати перевірені рецепти безглютенового хліба.
Безглютеновий хліб у духовці
Готовий безглютеновий хліб можна замовляти, проте його також легко випікати у звичайній духовці.
Гречаний хліб
Інгредієнти:
Борошно Bezgluten гречане — 250г;
Борошно Bezgluten кукурудзяне — 150г;
Борошно Bezgluten рисове — 100г;
Насіння льону — 2 ст.л.;
Насіння гарбуза — пів склянки;
Сіль — 1 ст.л.;
Цукор — 1 ст.л.;
Дріжджі Dr. Oetker сухі — 7г;
Вода — 500мл.
Приготування:
Просіяти борошно за допомогою сита і змішати з рештою сухих інгредієнтів;
Помішуючи влити воду, щоб не було грудочок;
Готове тісто поставити у тепло і залишити на 30-40 хвилин до збільшення об'єму;
Форму змастити вершковим маслом та застелити папером для випікання. Рецепт розрахований на форму 30*10см;
Відправити тісто до підготовленої форми й залишити у теплі ще на пів години;
Випікати 50 хвилин у попередньо нагрітій духовці до 220°C;
Дістати готовий хлібець із форми та відправити до духової шафи ще на 10 хвилин.
Кукурудзяний хліб з прованськими травами та паприкою
Інгредієнти:
Борошно Bezgluten кукурудзяне — 350г;
Крохмаль кукурудзяний — 150г;
Насіння льону або соняшника — пів склянки;
Цукор — 2 ст.л.;
Сіль — 1 ч.л.;
Молоко — 600мл;
Прованські трави — 1 ст.л.;
Паприка Bezgluten солодка мелена — 1 ст.л.;
Дріжджі сухі — 2 ч.л.
Приготування:
Злегка підігріти молоко, змішати з цукром та дріжджами;
Додайте продукти, що залишилися та замісіть туге тісто;
Щоб тісто піднялося залиште його у теплому місці;
Через 45 хвилин замісіть тісто й залиште ще на пів години;
Деко застеліть папером для випікання і відправте на нього тісто сформоване у формі кулі;
У попередньо розігрітій духовці до 220°C випікайте 1 годину.
Безглютеновий хліб у хлібопічці
Багато виробників додали до функціонала хлібопічок режим «Випічка без глютену», якщо у вас його немає — не турбуйтеся, сміливо обирайте режим «Кекс».
Рисовий хліб
Інгредієнти:
Борошно Bezgluten рисове — 200г;
Крохмаль картопляний — 200г;
Яйце куряче — 1 шт;
Рослинна олія — 2 ст.л.;
Яблучний оцет — 1 ст.л.;
Цукор — 2 ч.л.;
Сіль — 1 ч.л.;
Дріжджі — 1½ ст.л.;
Вода — 1 склянка.
Приготування:
Відправляємо до контейнера для випічки всі продукти зі списку, спочатку рідкі, опісля сухі;
Якщо у вашої хлібопічки є режим «Випічка без глютену», вам залишиться тільки дочекатися готового результату;
Якщо потрібної програми немає, обираємо режим «Кекс» й залишаємо замішуватися тісто 15 хвилин;
Вимикаємо та залишаємо тісто підходити 1 годину;
Після запускаємо режим «Випічка / випікання» на 1 годину.
Хліб без глютену та дріжджів
Спекти смачний безглютеновий хліб за допомогою дріжджів — нескладне завдання. Проте, як спекти хліб без глютену, якщо дріжджі також під забороною або їх просто немає під рукою? Зараз розповімо.
Інгредієнти:
Борошно Bezgluten гречане — 150г;
Борошно Bezgluten рисове — 150г;
Крохмаль кукурудзяний — 150г;
Яйце куряче — 1 шт;
Сіль — ½ ч.л.;
Цукор — 1 ст.л.;
Рослинна олія (можна використовувати кукурудзяну або оливкову) — 2 ст.л.;
Вода — 400мл;
Насіння льону — 2 ст.л.
Приготування:
Змішуємо у мисці просіяне борошно, крохмаль, сіль та цукор;
Окремо змішати олію з яйцем;
У суху суміш влити воду й перемішати, додати яєчну суміш та замісити тісто. Якщо маса залишається крихкою, додайте ще води;
З тіста формуємо булочки, косички, або батон. Викладаємо на змащене олією деко;
Посипаємо насінням льону або кунжутом. Можна попередньо змастити збитим яйцем, так хліб буде більш рум'яним;
Випікати хліб без глютену та дріжджів у духовці розігрітій до 180°C — 50 хвилин.
Суміш для хліба без глютену — гарантія гарного результату з першого разу. Приготування хліба із готової суміші, не вимагає особливих навичок у кулінарному мистецтві та витрат за часом.