Багато хто вважає що глютен — це окрема речовина, що міститься в деяких продуктах. Ще частина людей впевнена, що він міститься тільки в виробах з борошна. Обидві думки хибні.
В цій статті ми розглянемо, що таке глютен, де він міститься, навіщо його додають в інші продукти та, найголовніше, чим шкідливий глютен?
Глютен — що це і чим він шкідливий
Отже, що таке глютен? Відповідаючи науковою мовою, глютен — це поняття, що об'єднує групу накопичувальних білків, виявлених в насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита та ячменю. Простіше кажучи, глютен — це рослинний білок, який необхідний для живлення нових паростків.
Про глютен або клейковину знає більшість людей, проте нещодавно ніхто навіть не замислювався над його впливом на організм людини. Все змінилося після того, коли вчені з'ясували, що непереносність глютену трапляється набагато частіше, ніж вони вважали спочатку.
Перша згадка, а саме науковий опис впливу клейковини на організм, був опублікований в 1980 році авторами Б. Купером та Дж. Холмсом.Згідно з дослідженнями, у процесі спостереження за групою людей і реакцією їхнього організму на споживання або відсутність глютену в раціоні, було зроблено висновок: після повного виключення клейковини з раціону людини, у якої спостерігалися симптоми непереносності, вже через 2 тижні досліджуваний відчував себе абсолютно здоровим. Під час спроби повернути вилучені продукти, симптоми почали з'являтися через 4 години.
Отже, було підтверджено факт впливу глютену на організм.
3 види непереносності глютену
Непереносність клейковини може бути обумовлена трьома механізмами, кожен з яких супроводжується індивідуальними симптомами:
ентеропатія — з таким типом непереносності, спостерігається повний набір неприємних симптомів захворювання, але немає підвищення антитіл, отже відсутні кишкові ушкодження;
алергія — присутні симптоми харчової алергії (кропив'янка, свербіж, висипання навколо рота, нудота тощо);
герпетиформний дерматит (харчова гіперчутливість) — наявність висипу, який супроводжується пухирями.
Наслідки вживання глютену для людей з целіакією
Незалежно від виду захворювання, неприємні відчуття гарантовані.З 2004 до 2010 роки в Університеті Меріленд, проводилося дослідження хворих з підозрою на целіакію. У ході дослідження під спостереженням було майже 6 тисяч осіб, у 347 був підтверджений діагноз, водночас спостерігалися такі симптоми:
68% турбували болі в животі;
у 40% було виявлено висип на тілі (екзема);
35% відчували головний біль, втомлюваність;
у 33% — діарея;
10-20% — здуття, нудота, запор, анемія, печія і ще ряд малоприємних відчуттів.
Відомо, що целіакія в запущеній формі, здатна вражати щитоподібну залозу, робити кістки слабшими та крихкими, спричиняти остеопороз, анемію і навіть стати причиною розвитку ракового захворювання.
Все це відбувається тому, що організм сприймає білок, як чужорідний елемент і починає його атакувати. На жаль, водночас страждає “ділянка” навколо і «під роздачу» потрапляють харчова система, суглоби та навіть мозок.
Безглютенова дієта як єдиний метод боротьби з целіакією
Єдиним методом лікування є дотримання безглютенової дієти, яка здатна не просто поліпшити стан, але й повністю відновити організм (про це говорять результати дослідження Б. Купера і Дж. Холмса).
Багато дієтологів і лікарів з усього світу, почали дотримуватися думки, що глютен може бути шкідливим і варто його виключити з раціону, навіть якщо для цього немає медичного припису.
Зараз немає жодного підтвердженого дослідження про користь дотримання дієти для здорової людини без ознак глютенової непереносності, проте виключення з раціону борошняних виробів, здоби, напівфабрикатів, соусів, ковбасних виробів позитивно впливає на будь-який організм, а також сприяє схудненню.
Навіщо потрібен глютен і в яких продуктах він міститься
Глютен – це білок, який міститься в пшениці, житі, а також ячмені. Тобто він присутній практично у всіх хлібобулочних і кондитерських виробах.
Він виконує сполучну функцію, тому для відповіді на питання, навіщо додають глютен в продукти, можна розглянути тісто, як приклад. Завдяки клейковині тісто буде еластичним і не розсиплеться в руках. Випічка з пшеничного борошна пишна, готові вироби мають більший термін зберігання.
Клейковину також додають в більшість продуктів, які мають густу консистенцію: соуси, йогурти, кетчупи. Вона присутня в ковбасних виробах, шоколаді, крабових паличках тощо. У складі продуктів, виробники вказують глютен, як «загущувач» або «крохмаль».
Дотримуватися безглютенової дієти легко!
Раніше дотримуватися безглютенової дієти було складно, адже доводилося задовольнятися досить обмеженим раціоном. З часом на ринку з'явилося багато продуктів з позначкою «Без глютену», а в магазинах почали виділяти окремі стелажі під таку продукцію.
У магазині Bezglutex представлений широкий асортимент безглютенової продукції від перевірених закордонний і вітчизняних виробників. Завдяки цьому, харчова непереносність не заважає харчуватися різноманітно та смачно!